Najava akcije: Pohod na Golijsku Transverzalu

Planinarski klub „Vrbica“ organizuje odlazak na planinarsku akciju:

POHOD NA GOLIJSKU TRANSVERZALU

9. jun 2018. (subota)

PSK “Železničar” iz Kraljeva vas poziva na Republičku akciju “Pohod na Golijsku transverzalu” koja će se održati 9. juna 2018. na Goliji. Okupljanje učesnika je na Rudnu.

Selo Rudno se nalazi na 1100 metara nadmorske visine, na obroncima planina Radočelo i Golije. Rudno se, takođe smatra delom prirodnog rezervata, Golija – Strudenica i okruženo je gustim šumama, bogatim i raskošnim pašnjacima, livadama i mnoštvom gorskih reka i potoka izuzetnog kvaliteta, s obzirom da se u okolini ne nalaze nikakvi industrijski centri. Najveće su reke Brevine, Izubra i Vrelo

Golija je veličanstvena planina jugozapadne Srbije, dugačka trideset kilometara, oblika slova “S”. Golija se nalazi između reka Ibra, Moravice i srednjeg toka Studenice i planina Radočela i Peštera, te čini značajan deo Starovlaške visije, na području opština Kraljevo, Raška, Novi Pazar, Sjenica i Ivanjica. Golija je ozbiljna, divlja planina, koja ima najviše snežnih padavina u Srbiji, ali i izuzetno prijatna i topla leta. Po prostranstvu četinarskih šuma, ekosistema i veličini, sa planinom Golijom se može meriti samo susedni Kopaonik, koji čini završni deo ove regije, ali Golija zauzima dva puta vece prostranstvo od Kopaonika. Po tajanstvenoj veličanstvenoj lepoti, očuvanom prirodnom bogatstvu i brojnim kulturno-istorijskim znamenitostima, mnogi Goliju vrednuju kao najlepšu planinu Srbije. Najviša tačka Golije je 1834 metara visok vrh Jankov kamen, sa koga dominira nezaboravan pogled na čitav Starovlaški region – do Prokletija, Komova, Kopaonika, Zlatara…. Duž glavnog grebena Golije se uzdižu brojni prekrasni planinski vrhovi – Bojovo brdo (1748 m), Pašina česma ( 1725 m), Radulovac (1725 m), Odvraćenica (1674 m), Tičar (1492 m), Crni Vrh (1795 m), Čardak (1688 m), Kulina (1642 m), Jadovita (1560 m)…. Planina Golija je 17.09.2001. godine proglašena Parkom Prirode I kategorije i Rezervatom biosfere “Golija-Studenica” i pod zaštitom je UNESCO-a, kao posebno očuvani Park prirode koji obuhvata 75.183 ha.

Radočelo je planina centralne Srbije, na levoj strani reke Ibar, oko 12 km zapadno od varošice Ušće. Radočelo je planinski venac koji se pruza pravcem severoistok – jugozapad u duzini od oko 15 km, izvijen prema jugoistoku. Sa zapadne i severne strane, planina Radocelo je obuhvaćena dolinom reke Studenice, leve pritoke Ibra. Dolinama desnih pritoka Studenice i izvorišnih krakova Brvenice, leve pritoke Ibra, raščlanjena je na visoke kose i veća uzvišenja: Krivaču od 1643 metara na severozapadu i Vrhove od 1533 metra nadmorske visine na jugozapadu.

POLAZAK: 9. juna 2018. god. u 04,00 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Kraljevo – Ušće – Rudno i nazad.

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

07:45 dolazak učesnika u selo Rudno i otavaranje akcije 

08:00 polazak na stazu

Staza vodi do planine Radočelo 1643 m. n.v. i nazad do Rudna. Dužine oko 18 km sa visinskom razlikom pri usponu od 543 m i isto toliko pri spustu. Postoji mogućnost i za kraću stazu do Golog brda dužine 8 km.  

15:00 povratak sa staze

16:00 ručak, podela zahvalnica i završetak akcije

Očekivani dolazak u Veliku planu oko 20:30 časova

OPREMA: Planinarska za očekivane vremenske uslove…bliže informacije kod vodiča prilikom prijave.

HRANA: Iz ranca, poneti vodu na uspon. Organizator obezbeđuje kuvano jelo po ceni od 150 din. Poneti porciju i pribor za jelo.

CENA AKCIJE: 1600 dinara. (prevoz i organizacioni troškovi)

PRIJAVE: Prijave traju do nedelje 3. juna (kako bi rezervisali adekvatno vozilo) i mogu se izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00.

ORGANIZATOR: Goran Jelača 064/5043-808

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Opština Velika Plana doprinela je u značajnoj meri realizaciji naših projekata obezbeđivanjem dela neophodnih sredstava za njihovo finansiranje.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *