Najava akcije: Leskovik i via ferrata Lipovac

Planinarski klub “Vrbica” organizuje planinarsku akciju:

„Vrh Leskovik i via ferrata Lipovac“

Ozren

1. maj 2023. (ponedeljak)

Planina Ozren se nalazi u jugoistočnoj Srbiji. Najviši vrh je Leskovik, visine 1178m. Nalazi se istočno od Aleksinca i udaljena je svega 5km od Sokobanje. Planina Ozren je jedna od najšumovitijih planina u Srbiji. Klimatsko je lečilište, bogato ozonom.

Via ferrata Lipovac se nalazi u naselju Lipovac, opština Aleksinac u Nišavskom okrugu. Od grada Aleksinca udaljena je 17 km. Napravljena je na steni iznad Manastira Sveti Stefan, na padinama planine Ozren. Feratu je izgradilo lokalno planinarsko društvo PSK Brđanka iz Aleksinca, u sklopu projekta „Put slobode“. Projekat je podržan od strane Ministarstva odbrane Republike Srbije. 

POLAZAK: 1. maja 2023. godine u 7,00 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Aleksinac – Lipovac – Sokobanja i nazad.

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

Oko 09,00 h dolazak do manastira Sveti Stefan u selu Lipovac i priprema za uspon via ferratom.

Via ferrata Lipovac je klasična Via ferrata, dužine oko 200m.Opremljena je sigurnosnom sajlom koja je klinovima periodično fiksirana u stenama i u kontinuitetu je od polazne do izlazne tačke ferrate. Via ferrata je izgrađena po “francuskom načinu” gradnje. Na VF stazi se razlikuju vertikalne deonice različite visine, kao i dve horizontalne deonice. Na završnoj vertikalnoj deonici je sekvenca sa blagim negativnim nagibom od oko 2m. VF staza je opremljena brojnim veštačkim hvatištima i gazištima. Ova Via ferrata se prolazi umerenim tempom za oko 1 sat.

Težinski je kategorisana kao “B” – Srednje teška Via ferrata.

Učesnici koji ne žele na ferratu mogu izvršiti uspon planinarskom stazom do vrha ferrate gde se nalazi veliki drveni krst, vidljiv i sa parkinga. Sa vrha se pruža predivan pogled na okolinu. U nastavku možete produžiti pravo ka vrhu Leskovik

Od krsta je planirano da obe grupe izađu zajedno na vrh Leskovik. Staza je dugačka oko 9 km sa oko 800 m ukupnog uspona i spada u srednje teške.

Povratak u Veliku Planu u večernjim časovima.

OPREMA: Planinarska za očekivane vremenske uslove (planinarske cipele, jakna za vetar i zaštitu od kiše. Bliže informacije kod organizatora prilikom prijave).

NAPOMENA: Učesnici koji idu potrebno je da imaju šlem, pojas i ferrata set. Opremu je moguće iznajmiti kod domaćina ferrate po ceni od 10e za komplet. Za više informacija oko same opreme obratiti se organizatoru!

HRANA: Iz ranca, poneti vodu na uspon. U povratku ručak u nekom od lokalnih restorana.

KOTIZACIJA: 1500 dinara (prevoz i organizacioni troškovi).

PRIJAVE: Prijave do popune vozila uz uplatu akontacije od 1000 din. i mogu se izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00 uz uplatu. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom akontacija neće biti vraćena.

ORGANIZATOR: Ivan Slavnić (063/776-6344)

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.
Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2023. godinu.
Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *