Najava akcije: „Krupajsko vrelo – Gospodarev kamen – Pl. dom Suvaja – Resavska pećina – Manastir Manasija“

Planinarski klub “Vrbica” organizuje rekreativno-planinarsku akciju:

„Krupajsko vrelo – Gospodarev kamen – Pl. dom Suvaja – Resavska pećina – Manastir Manasija“

09. april 2023. (nedelja)

POLAZAK: 09. aprila 2023. godine u 7:00 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Krupajsko vrelo – Vidikovac Gospodarev kamen – Planinarski dom Suvaja – Resavska pećina – Manastir Manasija i nazad.

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

Polazak u 7:00 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani, putujemo preko Petrovca i Krepoljina do Krupajskog vrela, gde se očekuje dolazak oko 8:30 h.

Krupajsko vrelo predstavlja jednu od prirodnih retkosti i obeležja homoljskog kraja. Svojom jedinstvenom lepotom, ovo izvorište, koje na površini stvara kraško jezero, neodoljivo mami u carstvo šuma, voda i čistog planinskog vazduha. Lekovite vode termalnog izvora, koje se mešaju sa hladnom izvorskom vodom Krupajskog vrela, upotpunjuju sliku ovog bajkovitog predela.

Nakon obilaska Krupajskog vrela krećemo do početka staze koja vodi do vidikovca Gospodarev kamen.Za ovo mesto vezna je i legenda koja se već decenijama prenosi sa kolena na koleno a govori o tome da je Despot Stefan Lazarević baš sa tog kamena gledao svoje vojnike. Danas je to jedan od najpopularnijih mesta za fotografisanje, jer upravo sa te tačke “puca” najlepši pogled na okolinu. Staza do vidikovca je pešačka i kondiciono laka, sa ukupnom dužinom oko 3km u oba pravca.

foto: Zoran Jefti

Nakon povratka sa vidikovca krećemo vozilom do Planinarskog doma Suvaja u podnožju Beljanice, odakle krećemo na laganu planinarsku stazu dužine oko 3.5 km, kojom stižemo u kompleks Resavske pećine i čekamo polazak organizovanog obilaska pećine uz vodiča. Cena ulaznice u pećinu i usluga vodiča je 500 din. po osobi. Ukoliko neko ne želi na obilazak pećine, može napraviti pauzu za kafu u kafiću ispred kompleksa pećine.

Nakon obilaska pećine krećemo vozilom ka manastiru Manasija, jednom od najznačajnijih spomenika srpske srednjevekovne kulture, zadužbinu despota Stefana Lazarevića iz 15. veka.

Nakon obilaska manastira, krećemo ka Velikoj Plani preko Despotovca, i usput pravimo pauzu za ručak u nekom od usputnih restorana.

Dolazak u Veliku Planu u večernjim časovima.

OPREMA: Planinarska za očekivane vremenske uslove (planinarske cipele, jakna za vetar i zaštitu od kiše. Bliže informacije kod organizatora prilikom prijave).

HRANA: Iz ranca, poneti vodu na uspon. U povratku ručak u nekom od usputnih restorana.

Kotizacija: 1000 dinara (prevoz i organizacioni troškovi) + 500 dinara za ulaz u Resavsku pećinu (ko želi)

PRIJAVE: Prijave do popune vozila uz uplatu akontacije od 700 din. i mogu se izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00 uz uplatu. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom akontacija neće biti vraćena.

ORGANIZATOR: Branko Životić (061/366-9-663)

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2023. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnost

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *