Najava akcije: Prokletije

Planinarski klub “Vrbica” organizuje odlazak visokogorsku planinarsku akciju:

„Prokletije“

25-27. mart 2022. (petak-nedelja)

Prokletije (Altin, Trojanske planine) su planinski venac u istočnoj Crnoj Gori, južnoj Srbiji (Metohija) i severnoj Albaniji. Prokletije su visok planinski venac na jugoistočnom rubu Dinarskog planinskog sistema. Najviši vrh Prokletija Jezerski vrh visok 2.694 m je istovremeno i najviši vrh Dinarskih planina. Drugi po redu je Đeravica na Kosovu i Metohiji sa 2.656 m. Đeravica je ujedno i drugi najviši vrh Srbije. Najveći deo planina sa severne strane čini nacionalni park koji zauzima oko 1.000 km².

POLAZAK: 25.03.2022. (petak) u 16.00 sa parkinga ispred bioskopa u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Kraljevo – Novi Pazar – Rožaje – Berane – Andrijevica – Plav – Gusinje i nazad.

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

I DAN (subota)

Do 1,00 h dolazak, smeštaj i noćenje u Grbajiu u planinarskom domu PK Radnički Beograd.

08,00 h. Polazak iz planinarskog doma iz doline Grbaje na uspon ka Maja e Podgojs 2.021 m n.v. Staza je dugačka oko 12 km u oba pravca, na kojih je potrebno savladati oko 900 m ukupnog uspona i isto toliko spusta. Vreme potrebno za prolazak ove staze zavisi od vremeskih uslova, visine i kvaliteta snežnog pokrivača.
Nakon uspona sa vrha planinari će biti nagrađeni fascinantnim vidicima ka albanskim i crnogorskim Prokletijma!

II DAN (nedelja)
7,00 h Polazak na uspon. Grebenska tura, prvo uspon na Volušnicu (1879 m), zatim grebenom do Popadije (2057 m) i Talijanke (2036 m). Moguć kružni povratak preko Ćafe. Staza sa prelepim pogledom na vrhove crnogorskih i albanskih Prokletija. Visinska razlika u usponu i silasku oko 1100 m i oko 11.5 km pešačenja. Vreme potrebno za prolazak ove staze zavisi od vremeskih uslova, visine i kvaliteta snežnog pokrivača.

Očekivani dolazak u Veliku Planu u kasnim večernjim satima.

OPREMA/NAPOMENA: Potrebno je imati i koristiti planinarsku opremu predviđenu za visokogorske uspone u zimskim uslovima. Obavezna lična oprema su planinarske cipele, flaša za najmanje 2 litra vode, hrana za celodnevni boravak u planini, jakna, rukavice, kape, naočare, krema sa zaštitnim faktorom, rezervna odeća… Takođe od tehniičke opreme poneti dereze, cepin i po mogućnosti krplje. Poneti vreće za spavanje u planinarskom domu.

HRANA: Iz ranca za 2 dana. U domu postoji mogućnost pripreme hrane, a u blizini se nalaze prodavnice u mestu Gusinje.

SMEŠTAJ: Grupni u planinarskom domu PK Radnički Beograd.

DOKUMENTI: Obavezno poneti pasoš ili ličnu kartu zbog prelaska međunarodne granice; zdravstvena knjižica i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2022. godinu

KOTIZACIJA: 4.500,00 din (cena obuhvata prevoz i organizacione troškove, smeštaj i hranu za vozača) + 10 eura (dva noćenja). PK Vrbica subvencioniše akciju, tako da je kotizacija za članove kluba 3.500,00 din. + 10 eura (dva noćenja).

Cena ulaznice za ulazak u nacionalni park za 1-2 evra dnevno. Smeštaj i ulaznicu u nacionalni park plaćamo na licu mesta.

PRIJAVE: Do popune vozila (16 mesta). Prijava isključivo sa uplatom akontacije u iznosu od 3000 din. Prijave i uplata akontacije se mogu izvršiti kod vodiča/organizatora i/ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom uplata neće biti vraćena.

ORGANIZATOR/VODIČ: Dejan Filipović (066/411- 985) i Ivan Petrović (0648842110)

NAPOMENA: Na stazi i u prevozu svi učesnici akcije se moraju strogo pridržavati svih propisanih epidemioloških mera koje budu važile u tom trenutku!!!

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2022. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *