Najava akcije: Zimski uspon na Dupljak i Midžor

Planinarski klub “Vrbica” organizuje planinarsku akciju:

„Zimski uspon na Dupljak (2032 m n.v.) i Midžor (20169 m n.v.)“

Stara planina

13. februar 2022. (nedelja)

Stara planina planinski venac koji pripada Karpatsko-balkanskim planinama, a nalazi se pretežno u Bugarskoj i znatno manjim delom u jugoistočnoj Srbiji. Dužina ovog planinskog sistema iznosi 530 km. Pruža se od Vrške čuke sa srpsko-bugarske granice na zapadu sve do rta Emine kod Crnog mora na istoku. U Srbiji, najviši vrh je Midžor sa 2169 metara nadmorske visine što ga čini najvišom tačkom uže Srbije, a Dupljak 2032 mnv se nalazi oko 2 km severno od Midžora na granici sa Bugarskom. Uspon na njega je teži i izazovniji od uspona na Midžor. Sa oba vrha se pružaju prelepi pogledi na planine u Srbiji, Bugarskoj.

Babin zub u pozadini planinara

POLAZAK: 13.02.2022. u 3.30 sa parkinga ispred bioskopa u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Niš – Svrljig – selo Kalna – Babin zub i nazad

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

Oko 7,30 časova dolazak do podnožija Babinog zuba 1550 m n.v. i priprema za uspon.

8,00 Polazak na stazu

Staza je delimočno kružna, prolazi se preko Žarkove čuke,  ispod Prilepskog vrha a posle Tupanara skretanje ka Dupljaku 2032mnv. Sa Dupljaka idemo grebenom ka Midzoru 2169mnv. U povratku sa Midzora se prolazi ispod Tupanara i južne strane Prilepskog vrha, zatim istom stažom preko Žarkove čuke na ciljno mesto.          

Ova staza duga je oko 21,0 km i  ima oko 1200 m uspona.  Fizički je zahtevna a u uslovima zimskog uspona je i tehnički zahtevna.

17,00 Povratak u podnožije Babinog zub

17:30 Polazak za Veliku Planu i

22,30 Očekivani dolazak u Veliku Planu, pauza u Svrljiškom restoranu „Kod Kamijondzije“.

OPREMA/NAPOMENA: Potrebno je imati i koristiti planinarsku opremu predviđenu za zimske uspone (dereze, cepin, kamašne, topla višeslojna odeća…)

HRANA: Iz ranca, poneti vodu na uspon. Ručak u povratku u restoranu u Svrljigu.

AKONTACIJA: 2.000,00 din

PRIJAVE: Do popune busa ili najkasnije do 10.02.2022., isključivo sa uplatom akontacije u iznosu od 1000 din.. Prijave se mogu izvršiti kod vodiča/organizatora, a uplata akontacije u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom uplata neće biti vraćena.

ORGANIZATOR I VODIČ: Ivan Petrović ( 064/884-2110 )

NAPOMENA: Na stazi i u prevozu svi učesnici akcije se moraju strogo pridržavati svih propisanih epidemioloških mera koje budu važile u tom trenutku!!!

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2022. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *