Vesti: Članovi PK Vrbice pohodili vrhove Šar planine u zimskim uslovima

Vrhovi Šar planine u februaru prava su poslastica za nešto iskusnije planinare. Idealni uslovi za zimske uspone na vrhove preko 2.500,00 m n.v. koje pruža ova planina privukli su i planinare PK Vrbice.

Članovi našeg kluba Nenad Dinčić, Dejan Filipović, Ivan Petrović i Dejan Đorđević pojačani planinarima, bračnim parom, iz PK „Jelenak“ Pančevo Dobricom (bivši član PK Vrbice) i Snežom Dabović i Draškom Najdanovićem iz PK „Vukan“ Požareva boravili su u makedonskom ski centru Popova Šapka 6. i 7. februara.

Žičara u Popovoj Šapki sa pogledom na planinu Solunska glava


Prvog dana uspon na Titov vrv 2.747 m n.v., najviši vrh Šar planine, okončan je na prevoju ispod vrha Karabunar 2.600 m n.v. zbog izuzetno jakog vetra sa udarima od preko 100 km/h. Tog dana veliki broj planinara krenuo je na ovaj uspon grebenom Cerepašine, ali kao i naši planinari niko nije imao sreće! Karabunar, Bakardan 2.704 m n.v. i Titov vrv ostali su „želja pusta“u zimskim uslovima, ali Bezimeni vrv 2.525 m n.v., Antena 2.531 m n.v. i Sini vrv 2.550 m n.v. bili su dovoljni za maksimalno uživanje!

Greben Ceripašine i najviši vrhovi Šar planine

Drugog dana boravka na Šar planini odluka je pala za nešto niži ali izuzetno atraktivan vrh Plat 2398 m n.v. posebno kada se penje u zimskim uslovima. Ovaj vrh zauzima izuzetnu poziciju u centralnom masivu Šare i okružen je nekim od najviših vrhova masiva uključujući i najviši, Titov vrh. Ceripašina planina sa jedne, odnosno severni krak venca Šare na graničnoj liniji od Kobilice pa sve do Ljubotena sa druge, ostavljaju dovoljno mesta za pogled na Korab i Prokletije itd.. Vrhovi Plat i Sredni Kamen 2465 m n.v., te doline Lešnica i Kriva Šija su predeli izuzetne lepote, možda i atraktivniji od samog Titovog vrha.

Pogled na najviše vrhove Šare sa vrha Plat

Tri nedelje kasnije mladi planinar našeg kluba Nikola Veličković popeo se na Ljuboten 2.498 m n.v., još jedan atraktivan vrh na Šar planini. Nikola je učestvovao na akciji PK Vukana iz Požarevca pod vođstvom planinarskog vodiča Zorana Pavlovića.

vrh Ljuboten

Foto albume možete pogledati na linkovima ispod:

Greben Ceripašine – autor fotografija: Dejan Filipović

Uspon na Plat – autor fotografija: Dejan Filipović

Uspon na Ljuboten – autor fotografija: Nikola Veličković

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *