Najava akcija: Zimski uspon na Ovčar – Ratkovom stazom

„Zimski uspon na Ovčar – Ratkovom stazom“

21. februar 2021. (nedelja)

Planinarski klub “Vrbica” odlazak na planinu Ovčar i uspon na najviši vrh ove planine „Ratkovom stazom“, jednom od najatraktivnijih i najzahtevnijih staza na ovoj planini.

POLAZAK: 21.02.2021. u 6.00 sa parkinga ispred bioskopa u Velikoj Plani.

Velika Plana – Kragujevac – Čačak – Ovčar Banja i nazad.

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

09,00 Nakon putovanja i pauze za kafu, bus nas ostavlja na početnu tačku ture koja vodi na vrh Ovčara.

09,15 Polazak na stazu.

Autobus bi nas ostavio odmah po izlasku iz tunela, nedaleko od Ovčar Banje, preko puta manastira Nikolje i planinarskog doma. Nakon par stotina metara, kod Rapailovače, uključujemo se na greben. Staza je u ovom delu strma sa konstantnim usponom. To je ujedno i najteži i najzahtevniji deo staze na kome je, osim povećanom fizičkog napora na pojedinim strmim i stenovitim deonica, potrebna povećana koncentracija i opreznost. Na stazi je nekoliko lepih vidikovaca ka meandrima Morave. Na vrhu Ovčara napravićemo dužu pauzu za odmor i fotografisanje na dva lepa vidikovca. Ova staza do vrha je obeležena brojem 9 i poznata je kao „Ratkova staza“.Sa vrha silazimo do sela silazimo preko manastira Sretenje i Preobraženje, stazom 7, do Ovčar banje.

Staza je dužine oko 13 km sa oko 700 m ukupnog uspojna i isto toliko spusta, s tim što je kompletan uspon u dužini od oko 2,5 km. Staza može biti zahtevna u zimskim uslovima tako da se od učesnika očekuje dobra psiho-fizička kondicija.

16,00 Približno vreme silazka grupe do Ovčar banje, ručak, odmor

18,00 Polazak grupe za Veliku Planu

20,30 Dolazak u Veliku Plan

CENA: 1.000,00 din

PRIJAVE: Najkasnije do 18.02.2021., isključivo sa uplatom. Prijave se mogu izvršiti kod vodiča/organizatora ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom uplata neće biti vraćena.

ORGANIZATOR: Dejan Filipović (066/411-985)

NAPOMENA: Na stazi i u prevozu svi učesnici akcije se moraju strogo pridržavati svih propisanih epidemioloških mera koje budu važile u tom trenutku!!!

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2021. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *