Izveštaj sa akcije: Dan pešačenja – Velika Plana HODA!

Dana 14. septembra 2019. godine

Planinarski klub Vrbica organizovao je pešačku turu od gradskog bazena preko hipodroma, duž reka Jasenice i Velike Morave do izletišta i sportskog kompleksa „Udruženje građana rekreativaca NA MORAVI VELIKA PLANA“
Na stazi dugoj 15ak km bilo je 35 učesnika!

Planinarski savez Srbije (PSS) je 14. septembra 2019. godine održao nacionalnu akciju “Dan pešačenja – Srbija 2019”, pod sloganom “Srbija hoda!”. Ovogodišnja akcija je održana na 94 lokacije u 62 grada i opština iz Srbije i brojala je 17 233 učesnika! Jedna aktivnost je sprovedena van Srbije (Grčka, 8 učesnika).

“Dan pešačenja” je relizovalo 90 planinarskih klubova i društava Planinarskog saveza Srbije, koji su i ove godine osmislili rute, sredili pešačke staze i aktivno učestovali u promociji akcije.

Planinarima se ove godine pridružio veliki broj škola, predškolskih ustanova i pojedinaca svih uzrasta – od najmlađih do najstarijih. Pešačilo se šetalištima, parkovima, izletištima, prirodom i planinama Srbije. Pešačke rute su bile prilagođene uzrastu i fizičkoj spremnosti učesnika, tako da se moglo pešačiti od 2 do 20 i više kilometara.

Planinarski savez Srbije ovakvim akcijama želi da podstakne i promoviše zdrave stilove života, kao i da se pešačenje pretvori u stvarno dobru naviku. “Dan pešačenja” je zabavan i jednostavan način da se u najboljem društvu istraži radost hodanja.

Budući da planinarstvo nije samo sport već i način života, Planinarski savez Srbije je od ove godine pokrenuo kampanju “Planine zovu” sa ciljem promocije planinarstva i planina Srbije. Kampanja je motivacionog karaktera sa jasnim pozivom našim sugrađanima (pre svega mladima) da se aktivno ili rekreativno uključe u akcije Planinarskog saveza Srbije.

Vodič: Boban Bojković

foto album: Dan Pečanja – Velika Plana HODA! – autori fotografija: Radiša Veličković i Drakče Tanasković

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *