Najava akcije: Kanjon Crnice (Staza Petruških monaha)

Planinarski klub “Vrbica” organizuje planinarsku akciju

Kanjon reke Crnice

„Stazama Petruških monaha“

28.07.2019. (nedelja)

Kanjon reke Crnice nalazi se u ataru sela Zabrega, 18 km od Paraćina. U vreme pre Nemanjića tu su podignuti brojni manastiri i crkve od kojih su danas ostali samo tragovi. Smatra se da su ih osnovali hilandarski monasi, zbog čega ovaj kraj nazivaju i Malom Svetom Gorom. Nad selom je nekada dominirao grad Petrus, od koga su ostale samo ruševine kao svedoci davno prošlih vremena, čijim tragom ćemo hodati, od Sisevca do Zabrege.

Polazak: 28. jula 2019. godine u 7,00 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

Maršruta: Velika Plana – Paraćin – selo Zabrega – Sisevac i nazad.

08,30 – 09,00 Dolazak do cementare „Popovac“ i priprema za pešačenje.

09,00 Polazak na stazu

Trasa staze polazi iz Popovca (Holcim kopovi) kolskim putem i nakon 10-tak minuta dolazimo do reke Crnice koju prelazimo onižim gvozdenim visećim mostom, ulazimo u šumicu, prolazimo ostatke male srednjovekovne Crkve Krasa i nakon desetak minuta dolazimo do mesta gde prelazimo reku gazeći je do ispod kolena. Lepom šumskom stazom dolazimo do manastira Petruša i ostataka Crkve Sveta Ognjena Marija. Potom se šumskom stazom penjemo do ostataka drevnog grada Petrusa i Krstate Stene (kota 345 m) iz koje raste čudnovata višnja iz kamena.

Nakon pauze na prelepom vidikovcu, spuštamo se do manastira Svetog Jovana Glavoseka i rečice Crnice gde pravimo odmor za uživanje u ambijentu sa pogledom na pećinu ispod Krstaste stene na severnoj padini Čokića brda. U spustu, pri kraju šume imamo osveštani izvor pijaće vode. Pešačenje nastavljamo do sela Zabrega i Crkve Svete Petke.
Naš prevoz nas čeka u centru sela Zabrega, i oni koji žele da ostatak dana provedu na termalnom bazenu (temperatura vode oko 36,6 S) u blizini restorana Potočara put će nastaviti ka naselju Sisevac, uz usputni obilazak manastira Ravanica. U selu Zabrega pravimo kraću pauzu.
Prvi deo staze je dugačak oko 9 km, sa oko 250 m ukupnog uspona.

Grupa koja želi nastavak pešačenja i avanture u prelepoj prirodi i pri tom poseduje solidnu kondiciju, stazom do manastira Namasija (usput prelazimo lepi viseći most), zatim kolskim putem kanjonom iznad same Crnice do vidikovca Žuta stena gde ćemo napraviti jooš jednu kraću pauzu za odmor i fotografisanje. Dalje nastavljamo istim kolskim putem i spuštamo se do reke (uz još jedan prelazak Crnice) uz koju idemo sve do naselja Sisevac.
Cela staza je dužine oko 18km, sa 750 ukupnog uspona.

Stižemo na zasluženi odmor u Sisevac gde možemo obići manastir Svetog Sisoja, zatim izvor reke Crnice, kupati se u termomineralnom bazenu restorana Potočara i uživati u posmatranju pastmki u ribnjacima. U neposrednoj blizini je i jezero sa uređenom pešačkom stazom, što je lepa opcija za one koji eventualno ne žele na bazen.

16,00 – 18,30 Odmor i kupanje na bazenu.

19,00 – Polazak i dolazak u Veliku Planu.

Oprema: Planinarska za očekivane vremenske uslove (bliže informacije kod vodiča prilikom prijave).

Hrana: Iz ranca, poneti vodu na uspon

Cena: 900 dinara (troškovi prevoza, organizacioni troškovi). Ulaz na bazen je 400 din. i plaća se dodatno.

Prijave: Krajnji rok za prijave je četvrtak 25. jul. Tom prilikom obavezna je uplata akontacije od 500 din. U slučaju odustajanja neophodno je naći zamenu, u protivnom akontacija se ne vraća.
Prijave se mogu izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00.

Organizator i vodič: Dejan Filipović ( 066/411-985 )

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Opština Velika Plana doprinela je u značajnoj meri realizaciji naših projekata obezbeđivanjem dela neophodnih sredstava za njihovo finansiranje.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *