Najava akcije: Paštrovska gora i Lovćen

Planinarski klub “Vrbica” organizuje planinarsku akciju:

Goli vrh 1087 m n.v.(Paštrovska gora)
i
Jezerski vrh 1657 m n.v.(Lovćen)

17-19. maj 2019. (petak-nedelja)

POLAZAK: 17. maja 2019. godine u 22,00 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Podgorica – Brajići – Pržno – Kotor – Lovćen – Cetinje – Podgorica – Velika Plana.

PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

I DAN:

08,00 – 09,00 Dolazak do naselja Brajići iznad Budve, kraća pauza i priprema za pešačenje.
Polazak na pešačku turu do Golog vrha 1087 m n.v. Staza kojom ćemo se kretati deo je Primorske pešačke transverzale (PPT) i počinje od pomenutog naselja Brajići sa 750 m n.v.. Nakon 1 km nailazimo na ostatke tvrđave Kosmač gde pravimo kraću pauzu za razgledanje i uživanje u pogledu na Budvansku rivijeru.

Dalje nastavljamo starom austrijskom vojnom stazom sa koje ćemo skrenuti kako bismo izveli uspon na Goli vrh 1087 m n.v.. Sa Golog vrha pruža se sjajan pogled na primorije, Durmitor, Komove, Prokletije, Lovćen, Rumiju, Skadarsko jezero itd.

Nakon duže pauze nastavljamo pešačenje do katuna Ograđenica i crkve sv. Spiridona 650 m n.v. Sa ovog mesta se naglo spuštamo ka moru preko naselja Čelobrdo do manastira Praskvica, nakon čega prelazimo magistralu i stižemo u Pržno gde nas čeka prevoz.


Staza je ukupne dužine oko 14 km sa oko 550 m ukupnog uspona.

15,00 – 16,00 Polazak za Kotor, smeštanje u dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne sobe, slobodno popodne i noćenje.

II DAN:
6,00 – Ustajanje, priprema stvari, izlazak iz smeštaja i priprema za pešačenje.
7,00 – Polazak na pešačenje do Jezerskog vrha 1657 m n.v. na Lovćenu.
Staza počinje iz Kotorskog Starog grada i vodi, starim trgovačkim putem, najpre do crkvice Gospa od Zdravlja koju prolaz u zidinama deli do poznate tvrđave Sv. Ivan i još jedne crkvice Sv. Đorđe. Ovde pravimo prvu pauzu.
Od ovog mesta turu će nastaviti samo planinari sa dobrom fizičkom kondicijom (jer nas očekuje još 1700 m uspona), a planinari koji imaju nešto slabiju kondiciju u Stari grad će se vratiti krivudavom i popločanom stazicom prepunom lepih vidika. Ova grupa će nešto kasnije vozilom doći do podnožija Jezerskog vrha gde će se spojiti sa ostatkom grupe.
Od tvrđave nastavljamo vijugavom stazom preko starog naselja Špiljari 240 m n.v. (gde postoji još samo jedno domaćinstvo gde možete kupiti domaće proizvode koziji sir i kajmak, domaću rakiju i vino) do još jednog prelepog vidikovca na zaravni Praćište 620 m n.v. gde se pruža prelep pogled na Boku, Kotorski, Tivatski zaliv i otvoreno more. Ovde pravimo još jednu pazu za odmor i uživanje u pogledu.
Staza nas dalje vodi do prevoja Krstac 937 m n.v. (jedna od stanica nekadašnje žičare koja je u prošlosti služila za doturanje materijala u grad Kotor za njegovu izgradnju, a koja se pružala sve do tadašnje prestonice Cetinja). Ovo je sigurno jedan od najlepših vidikovaca koji se može doživeti na ovoj nadmorskoj visini, na Lovćenskim stranama. Do ovog mesta biće nam potrebno nekih 3,5 sata.

Nakon odmora delom asfalta se krećemo ka ulazu u Nacionalni park Lovćen, gde nam se naglo odvaja predivna, u zeleno obojena pešačka staza. Na ovom mestu pravimo prelaz sa kamenite staze na mekanu podlogu i gustu hladovinu bukove šume. Nakon 20ak minuta hoda ponovo prelazimo asfalt na još jednom delu puta i doći u selo Vuči do, obodom sela za još nekih pola sata dolazimo do tačke između dva najveća vrha Lovćena, ovo mesto zbog toga i nazvano Međuvršje. Ovde se nalazi istoimeni izvor koji leži u senkama Štirovnika 1749 m n.v. i Jezerskog vrha 1675 m n.v. i koji spada u kvalitetnije vode ovog predela, jer nije ničim ugrožen i zagađen.
Nakon pauze prelazi se opet magistrala koja vozila vodi do ispod samog mauzoleja. Mi nastavljamo planinarskom stazom uz još jedan prelazak asfalta ulazimo u poslednju, gustu bukovu šumu gde nas staza vodi preko grebena vodi do samog vrha. Već sa grebena se po dobroj vidiljivosti vide delovi teritorije Albanije, Hercegovine, Hrvatske pa čak i Italije.
Za nepunih 15ak minuta nailazimo na poslednji parking pred finalni uspon na Njegošev mauzolej i poznati tunel sa 461 stepenikom koji vodi na sam vrh.
O kapeli i istorijatu koju je „Lovćenski genije, svetovni i duhovni gospodar Crne Gore, sam nacrtao kako ona treba da izgleda – dobićemo sve informacije kada u nju uđemo na završetku naše ture.


Staza je dužine oko 15 km sa 1900 m ukupnog uspona i spada u fizički teške ture. Planinari koji žele preći ovu stazu moraju imati odličnu fizičku kondiciju.

NAPOMENA: Zbog težine ture drugog dana vodiči zadržavaju pravo da na celu turu povedu samo one učesnike koji su spremni za takav fizički napor.

Nakon odmora u restoranu nadomak samog vrha, priprema za polazak.

18,00 Očekivani polazak za Veliku Plani.

03,00 Očekivani dolazak u Veliku Planu.

Za učesnike koji ne žele da planinare postoji opcija odmora i šetnje prvog dana u Pržnu i Svetom Stefanu, a drugog u Kotoru što je potrebno naglasiti prilikom prijave.

OPREMA: Planinarska za očekivane vremenske uslove (planinarske cipele, odeća za zaštitu od kiše i vetra. Bliže informacije kod vodiča prilikom prijave).

HRANA: Iz ranca. Nakon pešačenja po dogovoru u nekom od restorana.

CENA AKCIJE: 4000 dinara (prevoz i organizacioni troškovi).
Planinarski klub Vrbica će snositi troškove prenoćišta za sve svoje članove, a članovi drugih klubova doplaćuju još 12 evra (prenoćište) na cenu akcije.

PRIJAVE: Prijave do 9. maja uz obavevznu uplatu akontacije od 2000 din. i mogu se izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom akontacija neće biti vraćena.

ORGANIZATOR I VODIČ: Dejan Filipović MB 554 (066/411-985 ) i
Ivan Petrović (064/884-2110)

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, LIČNU KARTU ili PASOŠ i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2019. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *