Izveštaj sa akcije: 15. pohod karađorđevim stopama

15. pohod „Karađorđevim stopama“

– IZVEŠTAJ –

U subotu, 28. aprila 2018. godine, na području Radovanjskih brda kod Velike Plane, održan je 15. pohod „Karađorđevim stopama“, ove godine, tradicionalna planinarska akcija Planinarskog saveza Srbije, u organizaciji Planinarskog kluba „Vrbica“ iz Velike Plane.
I ove godine, pohod je izveden u sklopu obeležavanja Dana opštine Velika Plana i u sećanje na 201 godinu od Karađorđeve smrti.


Nakon evidencije učesnika, podele bedževa i dnevnika pohoda, pristiglim planinarima se obratio gospodin Igor Matković, Predsednik opštine Velika Plana, čime je otvorena akcija. Vodič akcije Dejan Filipović upoznao je učesnike sa planom kretanja, pa su učesnici mogli da odaberu za pešačenje jednu od dve staze, u skladu sa svojim fizičkim mogućnostima i interesovanjem:

– Osnovna staza „Karađorđevim stopama“ koja obuhvata 4 kontrolne tačke – Vrbica 227 m, Manastir Pokajnica 162 m, Radovanjski lug 163 m i Manastir Koporin 148 m, ukupne dužine oko 15 km i ukupnog uspona oko 500 m;


– Produžena staza koja sem navedenih kontrolnih tačaka obuhvata i uspon na Karaulu (297 m), najvišu kotu opštine Velika Plana i Podunavskog okruga sa koje se široko sagledavaju basen Jasenice, kao i planine Rudnik na zapadu i Beljanica i Homoljske planine na istoku. Ova staza je ukupne dužine oko 21 km i ukupne visinske razlike oko 700 m u usponu;

Na pohod se krenulo oko 9:15, i to najpre grupa sa najdužim pešačenjem, a zatim i druga grupa 15 minuta kasnije.
Grupa koja se kretala osnovnom stazom je, nakon uspona na Vrbicu koji traje oko 30 minuta, novoformiranom stazom, nastavila do KT1 Manastira Pokajnica gde je napravljena i prva duža pauza.

Dalje je grupa dolinom Grabovačkog potoka, presekla kosu Milin breg i spustila se do Radovanjskog valoga. Staza se dalje pruža dolinom Koporinskog potoka (uredno obeleženom stazom i sa uređenim prelazom preko Koporinskog potoka) i oko 11:45 sati stigla do Manastira Koporin.

                           
U lepo uređenom manastirskom kompleksu učesnici pohoda su se odmorili i razgledali crkvu iz 1402. godine u kojoj je, pretpostavlja se, sahranjen despot Stefan Lazarević.
Nakon odmora od 45 minuta, planinari su stazom koja se pruža preko kose Samarić i doline Ribnik stigli do planinarskog doma na Momajskoj kosi. Nakon kratke pauze i osveženja, prelazom Momajske kose, oko 14:45 planinari su stigli u Radovanjski lug. U Radovanjskom lugu učesnici pohoda su se upoznali sa istorijskim značajem Radovanjskog luga i događaja koji se u njemu desio (ubistvo Karađorđa).

                            
Do centra sela Radovanja, u kojem je i ove godine završen pohod, koji je udaljena nešto manje od pola sata pešačenja, učesnici pohoda su stigli oko 15:30.

Grupa koja je išla na Karaulu (oko 120 planinara) imala je nešto kraći odmor
kod Manastira Pokajnica i Koporina i već oko 12:00 krenula ka ovoj koti. Grupa je na ovaj vrh stigla oko 13:00 gde se nakon kraćeg zadržavanja i overe uspona krenulo ka Radovanjskom lugu u koji je grupa stigla oko 15:30 da bi oko 16:30 stigla do Centra Radovanja i završila pohod.
Pohod je pratila ekipa službe Crvenog krsta Velike Planes (8 članova), a služba hitne pomoći Doma zdravlja u Velikoj Plani bila je obaveštena o izvođenju pohoda i spremna za eventualnu intervenciju po dojavi.
U Radovanjskom lugu za učesnike pohoda član PK Vrbice Vuk Kovačević održao je govor i upoznao učesnike o istoriji ovog kraja i o nemilom događaju koji se dogodio na ovom mestu.
Na završetku pohoda, u dvorištu i objektu Doma kulture u Radovanju, bio je organizovan ručak za sve učesnike pohoda (planjanski brdski gulaš), i tom prilikom dodeljene su zahvalnice društvima učesnicima akcije, najstarijem i najmlađem učesniku akcije, kao i osvajačima znamenja povodom pet prolaza i učešća na pohodu „Karađorđevim stopama“. Kraj akcije obeležili su članovi KUD „Karađorđe“ iz Radovanja uspešnim folklornim i pevačkim nastupom.
Pohod je bio medijski propraćen kraćim prilozima na lokalnim elektronskim medijima.
Za planinare koji su došli u Veliku Planu putničkim automobilima ili javnim prevozom, kao i za učesnike pohoda iz Velike Plane, organizator je obezbedio autobuski prevoz do polazne tačke u Velikoj Plani.

Na celom pohodu je bilo 324 učesnika iz 29 planinarskih društava i drugih organizacija, kao i pojedinaca van organizovanih grupa:

– Čelik, Smederevo 30 učesnika
– Vukan, Požarevac 26 učesnika
– Pobeda, Beograd 5 učesnika
– Žeželj, Kragujevac 7 učesnika
– Jelenak, Pančevo 2 učesnika
– Gornjak, Petrovac na Mlavi 1 učesnik
– PTT Beograd 7 učesnika
– Bukulja, Aranđelovac 8 učesnika
– KAUP, Resavica 1 učesnik
– Železničar, Kraljevo 14 učesnika
– Ozren, Sokobanja 4 učesnika
– Železničar, Beograd 22 učesnika
– Železničar, Vršac 22 učesnika
– Starica, Majdanpek 3 učesnika
– Balkan, Beograd 8 učesnika
– Kopaonik, Beograd 1 učesnik
– FRA, Čačak 3 učesnika
– Jasenica, Smed. Palanka 18 učesnika
– Krug, Beograd 1 učesnik
– Gora, Kragujevac 21 učesnik
– Beljanica, Svilajnac 7 učesnika
– Železničar, Niš 5 učesnika
– Preslap, Niš 1 učesnik
– Javorak, Paraćin 15 učesnika
– Deli Jovan, Negotin 1 učesnik
– Trem 1810, Donji Dušnik 4 učesnika
– Runolist, Jagodina 4 učesnika
– Vrbica, Velika Plana 37 učesnika
– Izviđači, Velika Plana 4 učesnika
– Odred izviđača „Đale“, V. Plana 6 učesnika
– Crveni Krst Velika Plana 8 učesnika
– ostali 28 učesnika

Najstariji učesnik na akciji bio je Ugrinić Radomir iz PD Beljanice iz Svilajnca sa 87 godina, a najmlađi Dabović Vojin iz Jelenka iz Pančeva sa 8 godina.

Organizator je učesnicima koji su 5. put pohodili stazu „Karađorđevim  stopama“ dodelio znamenje povodom pet prolaza (štap sa ugraviranim simbolom akcije i overenim rednim brojem):

– 064 Milosavljević Toplica, Vukan, Požarevac
– 071 Bojičić Tomislav, PD PTT Beograd
– 072 Berloži Marija, PSK Čelik Smederevo
– 073 Adamović Velimir, PSK Čelik Smederevo
– 074 Ilić Danica, PK Vukan Požarevac
– 075 Stojanović Bogica, PK Vukan Požarevac
– 076 Veselinović Biljana, POSK Jasenica Smed. Palanka
– 077 Biljana Grujić, PSK Čelik Smederevo

foto album

Upravni odbor PK „Vrbica“

Predsednik:
Nenad Dinčić

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *