Najava akcije: Proleće na Vidliču i Staroj planini

Planinarski klub „Vrbica“ organizuje planinarsku akciju:

„Proleće na Vidliču i Staroj planini“

19. i 20. maj 2018. (subota i nedelja)

 

POLAZAK: 19. maja 2018. god. u 02,00 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

MARŠUTA: Velika Plana – Niš – Pirot – Slavinje – Dojkinci i nazad.

 

I DAN:

06,30 Dolazak do planinarskog doma „Stara planina“, pauza za kafu i priprema za uspon.     

07,15 – 12,00 Pešačka tura do Basarskog kamena.

Staza od doma do najviše tačke planine Vidlič u srpskom delu, vrha Basarski kamen (1376 m n.v.) vodi šumskim putem.  Sa vrha se pruža pogled na Pirotsku kotlinu i vrhove Stare planine Babin Zub, Midžor, Kopren itd.

         

Povratak istom satazom. Tura dužine oko 7 km u oba pravca sa ukupnim usponom od oko 340 m.

Po povratku sa ture napravićemo kraći odmor u domu, nakon čega nas očekuju kratko putovanje do početne tačke sledeće ture.

12,30 – 15,30 Pešačka tura do Kozijeg kamena

Od asfaltnog puta Pirot – Rsovci do vidikovca „Koziji kamen“ (1118 m n.v.) kretaćemo se šumskim putem sa povremenim izlaskom na čist teren gde ćemo imati predivan pogled na glavni greben planine Vidlič. Na vrhu se nalazi jedan od najlepših vidikovaca u našoj zemlji sa koga se pruža pogled na Zavojsko jezero kao i na meandre reke Visočice na mestu gde se uliva u jezero kod sela Pakleštica.

Gledano u daljinu iznad jezera vide se vrhovi Babin zub i Midžor, dok se na drugu stranu pruža pogled na staroplaninski masiv i vrh Kom. Nakon uživanja na vrhu povratak istom stazom koja je u oba pravca dugačka oko 6 km sa ukupnim usponom nešto više od 250 m.

Po povratku sa ove ture prevozimo se u selo Slavinje gde nas očekuje treća i poslednja destinacija za prvi dan.

16,00 – 18,00 Pešačka tura do kanjona reke Rosomače

Na putu ka smeštaju obilazimo i kanjon Rosomačke reke poznatiji kao „Slavinjsko grlo ili Rosomački lonci“ koji je jedan od najlepših prirodnih fenomena u Srbiji.

Kanjon čije su bočne strane strme i izdubljene u slojevitim krečnjacima, a samu klisuru karakterišu mali lonci-virovi. Ovde pravimo pauzu za uživanje nakon čega sledi povratak istom stazom. Tura je kratka i bez značajnog uspona.

19,00 Planiran dolazak u selo Dojkinci

Razmeštaj po seoskim kućama, odmor i druženje u kafani „Dojkinci“ (po želji). Noćenje.

II DAN:

7,00 Ustajanje, doručak, kafa u kafani „Dojkinci“ i priprema za pešačenje.

9,00 Polazak na turu

Staza kreće iz centra sela Dojkinci i ubrzo kreće konstantan uspon sve do najveće kraške depresije u Srbiji, uvale „Ponora“ koji se nalazi na visini od oko 1430 m n.v. i sjajnog prizora.
Jedan mali potok, koji stolećima krči sebi put, ponire da bi se kroz splet kanala ponovo pojavila negde nizvodno od Dojkinaca. Ovde pravimo dužu pauzu za uživanje i razgledanje.

U nastavku nas očekuje još jedan kraći uspon do „pilot“ pašnjaka , ali vredan jer ćemo sve vreme imati predivne vidike i pogled na mnoge vrhove Stare planine. Od ovog mesta naglo se spuštamo šumskim/kolskim putem do Dojkinačke reke gde ćemo posetiti jedan od najlepših vodopada Tupavicu.

Nakon odmora krećemo nazad i uz Dojkinačku reku stižemo do planinarskog doma „Dojkinci“ gde i završavamo turu.

Odmaramo, spremamo stavri i krećemo za Veliku Planu.

23,00 Očekivani dolazak u Veliku Planu.

Oprema: Planinarska za očekivane vremenske uslove…bliže informacije kod vodiča prilikom prijave. Pribor za ličnu higijenu.

Hrana: Iz ranca, poneti vodu na uspon. U Dojkincima postoji prodavnica u kojoj se možemo snabdeti svim potrebnim stvarima. Takođe, po želji, postoji mogućnost doručka i večere u restoranu „Dojkinci“.

VAŽNO : Akcija je organizovana samo za članove Planinarskog kluba Vrbica i ograničena je na 20 učesnika.

Cena akcije: 1800 dinara (prevoz, prenoćište, prenoćište za vozača i organizacioni troškovi).

Prijave: Zbog malih smeštajnih kapaciteta u selu Dojkinci broj učenika je ograničen na 20 i prijave traju do 8. maja (nedelja) kako bi se blagovremeno izvršila rezervacija smeštaja u selu. Prijava će važiti uplatom akontacije od 1000 din. Prijave se mogu izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom akontacija neće biti vraćena.

Organizator i vodič: Dejan Filipović MB 554 (066/411-985 )

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Opština Velika Plana doprinela je u značajnoj meri realizaciji naših projekata obezbeđivanjem dela neophodnih sredstava za njihovo finansiranje.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *