Najava akcije: Vikend u Ovčarsko-kablarskoj klisuri

Polazak: 14. aprila 2018. godine u 6,30 časova sa platoa ispred pozorišta u Velikoj Plani.

Maršruta: Velika Plana – Kragujevac – Čačak – Ovčar Banja i nazad.

I DAN:

09,00 Nakon putovanja i pauze za kafu, bus nas ostavlja na početnu tačku ture koja vodi na vrh Ovčara.

09,15 Polazak na stazu.

Autobus bi nas ostavio odmah po izlasku iz tunela, nedaleko od Ovčar Banje, preko puta manastira Nikolje i planinarskog doma u kom ćemo biti smešteni. Nakon par stotina metara, kod Rapailovače, uključujemo se na greben. Staza je u ovom delu strma sa konstantnim usponom. To je ujedno i najteži i najzahtevniji deo staze na kome je, osim povećanom fizičkog napora na pojedinim strmim i stenovitim deonica, potrebna povećana koncentracija i opreznost. Na stazi je nekoliko lepih vidikovaca ka meandrima Morave. Na vrhu Ovčara ćemo, takođe, posetiti dva lepa vidikovca. Ova staza do vrha je obeležena brojem 9 i poznata je kao „Ratkova staza“.
Sa vrha silazimo do sela Dučalović odakle se pored Banjskog potoka, gde ćemo usput uživati u slapovima koje pravi ovaj potok, spuštamo do autokampa i centra banje gde će nas čekati prevoz.
Tura je dužine 18 km sa ukupnim usponom od oko 800 m. Staza je u prvom delu kondiciono zahtevnija, tako da se od učesnika zahteva određena fizička kondicija.

Stižemo i smeštamo se u dom nakon čega slede aktivnosti po želji. Odmor u domu, kupanje u zatvorenom bazenu sa toplom vodom, poseta nekom od manastira itd.

II DAN:

7,00 Ustajanje i priprema za uspon.

8,00 Kafa i doručak u restoranu „Dom“

9,00 Polazak na uspon

Tura kreće od planinarskog doma i restorana „Dom“ gde atraktivnom i strmom stazom po grebenu krećemo sve do najvišeg, ali ređe posećenog, vrha Kablara 889 m n.v. Nakon kratkog zadržavanja i fotografisanja nastavljamo ka drugom mnogo poznatijem vrhu Kablara 885 m n.v. gde ćemo napraviti dužu pauzu. Staza do vrha obeležena je brojem 5.
Sa vrha nastavljamo relaksirajućom stazom na kojoj ćemo većinu vremena imati pogled na vrhove samog Kablara, Ovčara, meandre Zapadne Morave, naselje i jezero Međuvršje. Kretaćemo se Ovčarsko-kablarskom (OKT) transverzalom preko zaseoka Čvrkići i Ljubičići, zatim prolazimo tik ispod vrhova Bećina glavica i Ostrvica odakle ćemo iznad Vidovskog tunela skrenuti sa transverzale i spustiti se do Rapajlovače. Dalje se ka planinarskim domu krećemo uz obalu Zapadne Morave. Usput ćemo ako budemo imali vremena i ako neko bude želeo, izvršiti još jedan kratak uspon do manastira Uspenje. Nakon kratke pauze nastavljamo dalje ubrzo stižemo u dom na naše odredište.
Tura je dužine oko 12 km sa ukupno 750 m uspona. Ko bude želeo u manastir Uspenje potrebno je preći još dodatnih 2 km i oko 90 uspona. Staza je u prvom delu kondiciono zahtevnija, tako da se od učesnika zahteva određena fizička kondicija.

Po dolasku spremamo stavri i ostavljamo planinarski dom u stanju u kom smo ga zatekli. Nakon duže pauze za ručak i osveženje u restoranu „Dom“ krećemo za Veliku Planu.

20,00 Očekivani dolazak u Veliku Planu

Oprema: Planinarska za očekivane vremenske uslove…bliže informacije kod vodiča prilikom prijave. Pribor za ličnu higijenu. Oprema za kupanje u bazenu (po želji).

Hrana: Iz ranca, poneti vodu na uspon. U banji postoji prodavnica u kojoj se možemo snabdeti svim potrebnim stvarima. Takođe, po želji, postoji mogućnost doručka i večere u restoranu „Dom“.

Cena akcije: 1600 dinara (prevoz, prenoćište u domu, prenoćište za vozača i organizacioni troškovi).

Prijave: Broj učesnika ograničen na 20 i prijave traju do 12. aprila (četvrtak) ili do popune. Tom prilikom obavezna je uplata akontacije od 1000 din. Prijave se mogu izvršiti kod vodiča ili u prostorijama kluba četvrtkom od 19,00 – 20,00. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom akontacija neće biti vraćena.

Organizator i vodič: Dejan Filipović MB 554 (066/411-985 )

Na ovu akciju mogu krenuti samo fizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *